Producenci
Promocje
Ekologiczne miski z trzciny cukrowej 18 cm 8 szt.
Ekologiczne miski z trzciny cukrowej 18 cm 8 szt.
5,90 zł 5,31 zł
szt.
Ekologiczne talerze z trzciny cukrowej 18 cm 125 szt.
Ekologiczne talerze z trzciny cukrowej 18 cm 125 szt.
42,90 zł 38,61 zł
zestaw
Ekologiczne talerze z trzciny cukrowej 23 cm 125 szt.
Ekologiczne talerze z trzciny cukrowej 23 cm 125 szt.
79,90 zł 71,91 zł
szt.
Ekologiczne kubki z trzciny cukrowej 260ml  50szt.
Ekologiczne kubki z trzciny cukrowej 260ml 50szt.
28,90 zł 26,01 zł
zestaw
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Jak przechowywać chleb, by dłużej zachował swoją świeżość?

0
Jak przechowywać chleb, by dłużej zachował swoją świeżość?

W ostatnim czasie sporo mówi się o nurcie zero waste. Trend ten zyskał wielu zwolenników, zwłaszcza wśród osób, które troszczą się o losy naszej planety. Czy wiesz, jak przechowywać świeże pieczywo, by zachować jego walory i nie marnować ani kromki? Jeśli chcesz poznać odpowiedź na to pytanie i pożegnać na zawsze plastikowe worki, przeczytaj ten wpis. Mamy nadzieję, że stanie się on dla Ciebie inspiracją do zmiany przyzwyczajeń. Dowiedz się, jak przechować chleb, by zjeść go ze smakiem do ostatniego okruszka!

W czym trzymać chleb – zdrowe i ekologiczne sposoby

Na początek pokażemy Ci skalę problemu, jakim jest wyrzucanie bułek i chleba do śmietnika. Z raportu Banku Żywności w Polsce wynika, że co sekundę w koszu lądują 184 bochenki! Z jednej strony jest to spowodowane tym, że kupujemy więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Z drugiej źle chronimy nasze zapasy, czyli zamykamy świeże pieczywo w foliowych workach. Jak z pewnością nie raz się przekonałeś, ta metoda jest nieskuteczna. Bułki po jednym dniu stają się czerstwe, tracą sprężystość i piękny zapach. Poza tym folia nie przepuszcza powietrza, agreguje wilgoć i sprzyja rozwojowi pleśni.

Jak widzisz, sposób ten prowadzi do marnowania żywności. Zatem w czym trzymać chleb, by pozostał smaczny i zdrowy? Tu z pomocą przychodzą doświadczenia babć, które do tego celu używały lnianych ściereczek. Aktualnie możesz kupić wykonane z tej tkaniny woreczki – są one dostępne w naszym sklepie.

Oferowany produkt ma naturalny kolor i wyposażony jest w wygodny sznureczek do wiązania. Len, jako słowo, wywodzi się z łaciny i oznacza „najbardziej przydatny”. Właściwości tej znanej od wieków rośliny sprawiają, że lniane woreczki są bakteriobójcze i mogą być używane przez alergików. Dodatkową zaletą materiałowych worków jest to, że nadają się do prania i są trwałe. Wiesz już, w czym przechowywać pieczywo w domu?

Jak przechowywać chleb

Jak przechowywać świeże pieczywo, żeby być zero waste?

Wbrew pozorom jest to łatwe. Zacznijmy od tego, jak należy przechowywać świeże pieczywo w lnianym woreczku oraz co zrobić, gdy masz nadmiar chleba. Jeśli lubisz zapach i smak wypieków i nie chcesz ich marnować, zastosuj kilka prostych trików, czyli:

  • po powrocie ze sklepu lub piekarni przełóż bułki i bochenek do lnianego worka – w ten sposób jedzenie zachowa swoją świeżość na kilka dni,
  • zamroź nadmiar kromek nim się zestarzeją – najlepiej po 3-4 sztuki – po wyjęciu z zamrażarki wystarczy włożyć pieczywo na około 2-5 minut do piekarnika,
  • suche bagietki i kajzerki zetrzyj na tarce, przesyp do woreczka z lnu – zyskasz bułkę tartą, którą zużyjesz np. do panierowania kotletów,
  • unikaj plastikowych worków, pojemników np. chlebaka – pamiętaj, że tony tworzyw sztucznych trafiają do oceanów, a mikrocząstki plastiku są obecne w atmosferze,
  • schowaj do worka lnianego jędrną skórkę z jabłka, przedłuży ona przydatność trzymanego w nim chleba,
  • na zakupy zabieraj siatki materiałowe.

Dlaczego warto kupić lniane worki do przechowywania pieczywa?

Zdaniem osób, które zdecydowały się na zakup worków lnianych, pieczywo jest dzięki nim zdatne do spożycia nawet po 6 dniach. Chrupkość i miękkość są wyczuwalne do około 2 dni. Przy okazji woreczki są estetyczne i ekologiczne. Stosując je w swojej kuchni, zmniejszysz liczbę polietylenowych reklamówek, a co za tym idzie – śmieci.

Zachęcamy Cię do świadomego gospodarowania żywnością i zasobami naszej planety. To, w czym będziesz przechowywać pieczywo, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Pomyśl, że Twoja decyzja pomoże zredukować ilość wyrzucanego jedzenia oraz plastiku.

Dodatkowo zauważ, że w torbach z lnu możesz przechować chleb, ale również inne produkty żywnościowe np. suszoną fasolę czy łuskany groch. Idealnie nadają się także do magazynowania bułki tartej oraz suszonych owoców. A co najważniejsze, w przeciwieństwie do plastiku, tkanina zrobiona z lnianych konopi jest:

  • naturalna i ulega szybkiej biodegradacji,
  • odporna na uszkodzenia mechaniczne,
  • antybakteryjna i zapobiega grzybom (zwłaszcza pleśni),
  • przewiewna, czyli zapewnia dostęp powietrza do pieczywa,
  • higroskopijna i pochłania nadmiar wilgoci,
  • antyalergiczna,
  • higieniczna, bo woreczki lniane przeznaczone są do prania w pralce.

Mamy nadzieję, że już wiesz, w czym przechowywać pieczywo, by na długo pozostało smaczne. Pomyśl, że dzięki Twojej decyzji o zakupie worka z lnu do chleba zaoszczędzisz pieniądze i zadbasz o środowisko.

Bądź zero waste – pakuj chleb i bułki do worka lnianego

Dziękujemy, że udało Ci się znaleźć czas, by dowiedzieć się, jak przechować chleb. Ufamy, że dzięki naszemu artykułowi zastanowisz się, czy warto zainwestować w lniany worek i być zero waste. Od Twojej decyzji i milionów innych osób zależy, czy powstrzymamy produkcję foliowych śmieci. Jeśli chcesz sprawdzić, jak to działa, zamów woreczek z lnu w naszym sklepie internetowym. Podziel się swoimi doświadczeniami z innymi i kupuj świeże pieczywo w ilości, która jest Ci potrzebna. Powodzenia!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl